torstai 7. maaliskuuta 2019

Ruisleipä padassa

Ruisleipä padassa

















Sain jokin aika sitten viimein ostettua ruisleipäaineksia kaupasta ja kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä ruisleipää pataleivän tyyliin. Käytin tätä ohjetta, joka on ilmeisesti aika perusohje leivälle kuin leivälle. Omasta ruisleivästä tuli kyllä ihan aidon näköinen  ja makuinen. Ainoa oma "moka" oli, että leipäni jäi aika lituskaksi, koska minulla on iso pata, ja luulin että leipä kohoaisi uunissa hieman. Ensi kerralla on parempi muotoilla leivästä jo valmiiksi korkeampi ja pyöreämpi.

Ruispataleipä
7 dl ruisleipäaineksia
1/2 tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä

Yhdistäkulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi.

Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.

Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista ja nosta taikina kuumaan pataan. Ripauta päälle hivenen ruisjauhoja. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois, laske lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 40-50 minuuttia.

Ota pata uunista ja kumoa leipä. Kypsä leipä kumisee kun sitä napauttaa pohjaan. Peitä leipä leivinliinalla, jotta kuori pehmenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti