sunnuntai 29. heinäkuuta 2018
Mansikkainen brita-piirakka
Mieheni syntymäpäiväkakkutoive on joka vuosi mansikkakakku. Marenki on hänen toinen suosikki, ja nehän yhdistyvät sopivasti brita-kakussa. Tänä vuonna ei ollut tiedossa isompia kahvitteluja tai vieraita, joten tein tällaisen pienemmän piirakkaversion Emma Iivanaisen Makeat piirakat -kirjasta löytyneellä ohjeella. Mielestäni oli oikein toimiva ohje ja piirakka onnistui hyvin. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin vadelmia, mutta itse käytin siis tuoreita mansikoita. Monet muut marjat ja hedelmät sopivat myös.
Pohja:
75 g voita huoneenlämpöisenä
0,75 dl sokeria
2 keltuaista
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa huoneenlämpöisenä
Marenki:
2 valkuaista
1 dl sokeria
Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
Koristelu:
6 dl mansikoita tai vadelmia
Tomusokeria
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele 24 cm kokoinen piirakkavuoka ja leikkaa vuoan pohjalle pohjan kokoinen pala leivinpaperia.
Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota huoneenlämpöinen voi js sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa aloittaen ja lopettaneen kuivilla aineilla. Levitä taikina vuokaan.
Vaahdota valkuaiset täysin puhtaassa kulhossa. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten, kunnes marenki on paksua ja kiiltävää. Levitä marenki vuokaan taikinan päälle.
Paista piirakkaa uunin keskitasolla 30 minuuttia, kunnes marenki ruskistuu hieman.
Vaahdota kerma ja maista se sokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä kermavaahto täysin jäähtyneen pohjan päälle. Koriste piirakka marjoilla ja siivilöi päälle tomusokeria.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti