Valmistin joulunpyhiksi juhlapöydän jälkiruoaksi puolukkajuustokakun, johon tuli päälle suolakinuskikiille. Resepti on Makuja -sivulta täältä. Kakku oli maultaan oikein onnistunut, ei liian makea. Suolakinuskikiille olisi saanut olla hieman suolaisempikin, joten lisäsin päälle hieman sormisuolaa. Kiille oli myös hyvin kiinteää, joten en tiedä, onnistuisiko se jopa yhdellä liivatteella. Tämän kakun voisi kuvitella toimivan hyvin myös jollain muulla marjalla, esim. vadelmalla.
Puolukka-suolakinuskijuustokakku
Pohja:
140 g Digestive-keksejä
140 g Digestive-keksejä
50 g voita tai margariinia
Puolukkatäyte:
300 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vaniljarahkaa
0,5 dl sokeria
1,5 dl puolukoita
2 dl kuohu- tai vispikermaa
0,5 dl puolukkamehua tai muuta marjamehua
4 liivatelehteä
Suolakinuskikiille:
2 dl kuohukermaa1
1,5 dl fariinisokeria
0,5 - 1 tl sormisuolaa
2 liivatelehteä
Valmista ensin pohja. Murskaa keksit tehosekoittimessa tai kaulimella painellen. Sulata voi ja sekoita keksimurujen joukkoon. Painele pohja leivinpaperilla vuoratun 20 cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin jähmettymään.
Laita täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita keskenään huoneenlämpöinen tuorejuusto, rahka ja sokeri. Sekoita valtaosa puolukoista joukkoon tehosekoittimella. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kääntele kerma muiden ainesten joukkoon, ja sekoita joukkoon myös loput puolukat. Kuumenna mehu kiehuvaksi ja sekoita joukkoon liivatteet. Kaada mehu täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi ennen kiilteen tekemistä.
Valmista kiille. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Laita kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 2 minuuttia. Lisää joukkoon suola. Purista liivatteista mehu ja sekoita kinuskin joukkoon. Anna jäähtyä suunnilleen kädenlämpöiseksi. Kaada sitten kinuski täytteen päälle ja laita jääkaappiin jäähtymään vähintään pariksi tunniksi. Ripottele valmiin kakun päälle halutessasi sormisuolaa ennen tarjoilua tai koristele haluamallasi tavalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti