keskiviikko 3. heinäkuuta 2019
Yön yli kohotettu ruissämpylät
Tässä on tosi hyvä sämpyläohje, jolla saa vähällä vaivalla ihanan rapeapintaisia ja pehmeitä sämpylöitä! Suurin haaste on muistaa tehdä taikina illalla valmiiksi, jotta aamulla pääsee heti leipomispuuhiin. Ohje on alunperin muistaakseni Meidän perhe -lehdestä. Olen näitä suosinut nyt viimeaikoina pataleivän sijaan, koska kohotus ja paistoaika on paljon nopeampi. Jauhojen tyyppiä olen välillä vaihdellut. Kerran ruisjauhot loppuivat kesken, jolloin korvasin osan spelttijauhoilla.
Ruissämpylät
12 kpl
4 dl ruisjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
3 dl kylmää vettä
1 rkl siirappia
Sekoita isossa kulhossa keskenään kuivat aineet. Lisää kylmä vesi ja siirappi, ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Peitä kulho kelmulla. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä yön yli tai noin 10 tuntia.
Jauhota leivinalusta runsaasti. Kaada taikina alustalle. Jaa kahteen osaan. Muotoile osista pitkät pötköt ilman vaivaamista ja leikkaa ne kuuteen osaan. Siirrä sämpylät pöydällä olevan leivinpaperin päälle. Anna kohota liinan alla 30 minuuttia.
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Laita myös pelti kuumenemaan uuniin, jotta saat sämpylöihin rapean pinnan. Kun sämpylät ovat kohonneet, vedä leivinpaperi kuumalle pellille. Paista uunin keskitasolla noin 13-15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti