Pääsin viimein minäkin kokeilemaan pataleipää, kun sain lahjaksi padan! Vaikka ilmeisesti pataleipää pystyy tekemään myös kattilassa tai uunivuoassa. Ensimmäinen leipäkokeilu sisälsi grahamjauhoja ja vehnäjauhoja, toiseen tekemääni leipään kokeilin samassa suhteessa sämpylä- ja vehnäjauhoja. Itse pidin enemmän ensimmäisestä leivästä, se oli tummempi ja maukkaampi, vaikka hyvää tuo toinenkin leipä oli. Sämpyläjauhot vaan jotenkin hukkuivat taikinaan eikä niitä huomannut leivässä ollenkaan. Seuraavaksi voisi kokeilla lisätä taikinaan karpaloita ja pähkinöitä, ja kauraista versiota täytyy myös ehdottomasti tehdä.
Parasta pataleipä on ihan tuoreena rapeakuorisena, mutta kyllä se hyvää on vielä seuraavanakin päivänä. Käytin ihan tätä perusohjetta, mikä monesta paikasta löytyy, tässä grahamjauhoilla tehty versioni:
Pataleipä
3,5 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
4 dl vehnäjauhoja
3 dl graham täysjyvävehnäjauhoja
2 tl suolaa
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi (42 asteiseksi). Lisää vesi kulhoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12-24 tunniksi.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle, taittele jauhojen avulla palloksi kääntämällä reunoja keskelle. Jätä liinan alle kohoamaan 30 minuutiksi.
Laita pata kylmään uuniin ja laita uuni päälle 225 asteeseen. Kun leipä on kohonnut ja uuni lämmennyt, ota kuuma pata uunista ja laita leipä pataan. Leivän pinnalle voi tehdä viiltoja ja ripotella vähän jauhoja päälle.
Paista leipää kansi kiinni 30 minuuttia, ota kansi pois ja jatka vielä 15 minuuttia. Anna jäähtyä hetken aikaa ja nauti!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti