perjantai 18. toukokuuta 2018

Maailman parhaat sämpylät

Maailman parhaat sämpylät














Tällä suositulla ohjeella olen tehnyt useamman kerran sämpylöitä, ja joka kerta ovat onnistuneet hyvin. Ohje löytyy monesta eri blogista, alkuperäinen taitaa olla Soppa365 sivustolta. Vehnäjauhoja ohjeeseen tulee tosi paljon, joten olen yleensä korvannut osan muilla jauhoilla. Tällä kertaa laitoin pussien loput graham- ja ruisjauhoja n. 1 dl kumpaakin. Tein sämpylät maidottomiksi, joten maidon sijaan laitoin vettä 1 dl enemmän.

Maailman parhaat sämpylät:
5 dl vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12 1/2 dl vehnäjauhoja

Yhdistä vesi ja maito kulhossa ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Laita toiseen kulhoon murennettu hiiva, suola ja hunaja. Lisää tilkka maito-vettä, jotta saat ainekset liukenemaan. Lisää kulhoon loppu maitovesi.

Lisää jauhot vähän kerrallaan sekoitellen ja vaivaa löysäksi taikinaksi. Taikina on hyvää siinä vaiheessa, kun se melkein irtoaa kulhon reunoista ja käsistä, muttei ihan. Ripottele pinnalle n. 2 rkl vehnäjauhoja ja jätä kohoamaan liinan alle 1- 1,5 tunniksi.

Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinalustalle ja kumoa taikina siihen. Ripottele vähän jauhoja päälle ja tasoita kädellä taputtelemalla. Älä vaivaa.

Leikkaa taikinasta metallilastalla tai veitsellä 6-7 pötkylää, ja leikkaa nämä vielä 2-3 osaan. Palojen olisi hyvä olla suunnilleen saman kokoisia. Nosta palat kahdelle pellille. Paista 240-250 asteessa uunin keskitasolla n. 20 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti